My2Base Online Shop

Tyrkia > Alanya > Severdigheter

Politisk oversikt

1923:
Den Tyrkiske Republikk opprettes, og Mustafa Kemal innsettes som president.

10. november 1938:
Mustafa Kemal Atatürk avgår ved døden, og blir etterfulgt av Ismet Inönü, som frem til 1953 sitter ved makten.

1952:
Flerpartisystem tillates, og valget vinnes overraskende av Adnan Menderes. Han blir åtte år senere fjernet ved et militærkupp, og kort etter hengt som landsforræder. Noe som senere er blitt angret, og nå er flere gater og flyplasser i Tyrkias største byer oppkalt etter ham.

1960-1970:
Perioden er preget av skiftende ledere. Tyrkia opplever i 1970 igjen et militærkupp. Denne gang er det Süleyman Demirel som fjernes fra makten etter politiske kriser mellom de forskjellige fløyer.
Süleyman Demirel vender senere tilbake til tyrkisk politikk og var statsminister på begynnelsen av 90-tallet, før han i 1993 fikk overtatt presidentembedet. En post han besatt inntil 2000.
På grunn av hans evne til å overvinne problemer, samt gang på gang å returnere til den politiske arena, har den engelske avisen The Times kåret Süleyman Demirel som én av verdens klokeste menn.

1980:
Den onde 10 års sirkel fortsetter, og et nytt militærkupp finner sted etter nye problemer mellom de politiske fløyene. Denne gang er den politiske kamp meget blodig og krever hundrevis av dødsofre. Militæret styrer landet i tre år, før det i 1983 blir utskrevet nyvalg.

1983:
Valget vinnes av det konservative Anap-partiet ledet av Turgut Özal. Han ble sittende åtte år som statsminister og ble deretter valgt til president. Han dør i 1993 av hjertestopp.
Etter mange års økonomiske og samfunnsmessige problemer klarte Turgut Özal under sin regjeringsperiode å få Tyrkia brakt på fote igjen.

2003:
Det siste valg i november 2002 fikk en uventet vinner, da det moderate muslimske parti, med Recep Tayyip Erdogan i spissen vant. Det er nå Ahmet Necdet Sezer som er president.
Så langt har partiet gjort det meget bra, og har verden over vunnet stor anerkjennelse for deres åpne og moderne politikk. Partiet forsøker å bringe Tyrkia nærmere en mulig opptagelse i Den Europeiske Union, og gjennomfører hele tiden nye reformer, som skal fjerne byråkratiet, gamle regler og prosedyrer som er foreldet.


 

Politisk oversikt
SitemapAnnonsere på Sunsearch.infoAbout Sunsearch.info Kontakt SunSearch.info